Nieuwe koers voor Polak’s Tuinderij: Groentes komen weer van eigen land
Van
Dirk-Jan Polak
2 Minutesn leestijd
Op 13 september 2023 heropent Polak’s Tuinderij na een dag verbouwen. Naast het nieuwe
interieur, staat de heropening symbool voor een nieuwe koers gericht op vers en lokaal. Na
ruim 17 jaar is er weer nieuw leven geblazen in de tuinderij. Tuinder Dirk-Jan Polak is
daarmee de vierde generatie op het land. Ook worden de groenten direct vers gesneden en
is het gebruik van verpakkingsmateriaal drastisch afgenomen.
interieur, staat de heropening symbool voor een nieuwe koers gericht op vers en lokaal. Na
ruim 17 jaar is er weer nieuw leven geblazen in de tuinderij. Tuinder Dirk-Jan Polak is
daarmee de vierde generatie op het land. Ook worden de groenten direct vers gesneden en
is het gebruik van verpakkingsmateriaal drastisch afgenomen.
Boerderijwinkel uit 1968
Polak’s Tuinderij zit op de Albrandswaardsedijk. In de omgeving is de groentewinkel al
generaties lang een begrip. De vader van Dirk-Jan zette de boerderijwinkel op in 1968 met
producten uit eigen tuinderij. Het groeide uit tot een serieuze versmarkt met een divers
aanbod dat werd aangevuld met producten van omliggende boeren. Na 17 jaar uitbating
kwam het bedrijf twee jaar geleden weer op de markt. Dirk-Jan Polak twijfelde geen
moment: ”Het draait goed én er zit historie. Al die jaren dat het onder een andere naam was
verhuurd, bleven de mensen in het dorp ook zeggen dat ze groente bij Polak gingen halen.’’
Nu is het bedrijf weer terug in de familie. Het grootste verschil? Er komen weer verse
groentes uit eigen tuinderij.
generaties lang een begrip. De vader van Dirk-Jan zette de boerderijwinkel op in 1968 met
producten uit eigen tuinderij. Het groeide uit tot een serieuze versmarkt met een divers
aanbod dat werd aangevuld met producten van omliggende boeren. Na 17 jaar uitbating
kwam het bedrijf twee jaar geleden weer op de markt. Dirk-Jan Polak twijfelde geen
moment: ”Het draait goed én er zit historie. Al die jaren dat het onder een andere naam was
verhuurd, bleven de mensen in het dorp ook zeggen dat ze groente bij Polak gingen halen.’’
Nu is het bedrijf weer terug in de familie. Het grootste verschil? Er komen weer verse
groentes uit eigen tuinderij.
Van grond naar mond
Polak merkt dat er steeds meer vraag is naar lokale producten. Daarom besloot hij om de
tuinderij van zijn vader nieuw leven in te blazen en zelf vollegrondsgroente te gaan telen. Hij
teelt 40 verschillende groenten van boerenkool en pompoen tot verse kruiden: “In de
tuinderij van zijn vader nieuw leven in te blazen en zelf vollegrondsgroente te gaan telen. Hij
teelt 40 verschillende groenten van boerenkool en pompoen tot verse kruiden: “In de
supermarkt zie je grote volumes van hetzelfde liggen. Wij hebben een veel diverser aanbod.
Seizoensgebonden, overwegend onbespoten en op kleine schaal. Een groot deel komt uit
eigen tuinderij en we vullen aan met producten uit de omgeving.”
eigen tuinderij en we vullen aan met producten uit de omgeving.”
Verse producten van boeren uit de buurt
Ook bedrijfsleider Sander Nootenboom staat helemaal achter de koerswijziging. Hij is een
echte groentespecialist en stond twintig jaar geleden al bij Polak senior in de winkel. Na
jaren gewerkt te hebben voor een ander groente- en fruitbedrijf nam hij alle opgedane kennis
twee jaar geleden weer mee terug naar Polak’s Tuinderij. Afgelopen jaren zorgde hij voor
een aantal veranderingen zoals het inkopen van zoveel mogelijk lokale producten: “De boer
op de dijk levert andijvie, spitskool en aardappels. De honing komt van de imker in de
Hoeksche Waard en melk komt van Hoeksche zuivel. De kwaliteit van lokaal is beter. De
producten zijn steviger en mooier omdat ze super vers zijn.” Hij merkt dat klanten dat ook
kunnen waarderen: “Als mensen bosje salie willen, dan lopen we gewoon achterom naar het
land om het vers te plukken. En dan geef ik ze ook nog een zonnebloem mee!”
echte groentespecialist en stond twintig jaar geleden al bij Polak senior in de winkel. Na
jaren gewerkt te hebben voor een ander groente- en fruitbedrijf nam hij alle opgedane kennis
twee jaar geleden weer mee terug naar Polak’s Tuinderij. Afgelopen jaren zorgde hij voor
een aantal veranderingen zoals het inkopen van zoveel mogelijk lokale producten: “De boer
op de dijk levert andijvie, spitskool en aardappels. De honing komt van de imker in de
Hoeksche Waard en melk komt van Hoeksche zuivel. De kwaliteit van lokaal is beter. De
producten zijn steviger en mooier omdat ze super vers zijn.” Hij merkt dat klanten dat ook
kunnen waarderen: “Als mensen bosje salie willen, dan lopen we gewoon achterom naar het
land om het vers te plukken. En dan geef ik ze ook nog een zonnebloem mee!”
Eigen snijderij
Ook de eigen snijderij is een idee van Sander. Dit maakt de voorgesneden groente extra
vers. Een heel ander verhaal dan in de supermarkt, want daar wordt gas toegevoegd om de
producten langer goed te houden. “Hier staan de groenten ‘s ochtends nog in het land en
vers. Een heel ander verhaal dan in de supermarkt, want daar wordt gas toegevoegd om de
producten langer goed te houden. “Hier staan de groenten ‘s ochtends nog in het land en
‘s middags zitten ze in de soepgroente. Dat geeft een smaak die je in de supermarkt nooit
vindt.”
vindt.”
Toekomstbestendig
Naast het vergroten van het lokale aanbod en de eigen snijderij zijn er meer duurzame
veranderingen. Zo is het verpakkingsmateriaal afgelopen jaren drastisch verminderd. Polak:
“We zijn overgestapt van plastic naar papier en mensen nemen een eigen zakje mee. Dat
zorgde voor een afname van 80% verpakkingsmateriaal.”
Het bedrijf dat al vier generaties in de familie zit is nu helemaal klaar voor de toekomst.
veranderingen. Zo is het verpakkingsmateriaal afgelopen jaren drastisch verminderd. Polak:
“We zijn overgestapt van plastic naar papier en mensen nemen een eigen zakje mee. Dat
zorgde voor een afname van 80% verpakkingsmateriaal.”
Het bedrijf dat al vier generaties in de familie zit is nu helemaal klaar voor de toekomst.
Bezoek de nieuwe winkel
Vanaf 13 september is Polaks Tuinderij weer open in zijn nieuwe vorm. De openingstijden
zijn hetzelfde gebleven: Maandag t/m vrijdag 08:00 - 17:30, zaterdag: 08:00 - 17:00 en
zondag gesloten. We nodigen iedereen van harte uit om langs te komen in de nieuwe
winkel.
zijn hetzelfde gebleven: Maandag t/m vrijdag 08:00 - 17:30, zaterdag: 08:00 - 17:00 en
zondag gesloten. We nodigen iedereen van harte uit om langs te komen in de nieuwe
winkel.