Nieuws

Veelzijdig en aromatisch: knolselderij

Geschreven door Dirk-Jan Polak | 16 oktober 2024

Veelzijdig en aromatisch: knolselderij

Hij wordt terecht een ruwe diamant genoemd. De schoonheidsprijs zal die net uit de grond niet winnen maar eenmaal gewassen, geschild en gegaard, is het smullen. Waarover ik het heb? Over de knolselderij natuurlijk.

De eerste oogst van deze najaarsknol is er net uit. Uit eigen tuin ligt die weer in de winkel. Zoals de meesten van jullie weten, ben ik antigif. Onnatuurlijke bestrijdingsmiddelen gebruik ik niet tijdens het boeren.

Van knolselderij word ik heel blij. Het is een waanzinnige lekkere groente met een mooie, natuurlijke smaak. Niet al te uitgesproken, eerder mild, maar heel aromatisch. Hij is lichtzoet en net iets frisser dan een koolraap. Als je goed proeft, herken je er iets van anijs in.

Knolselderij is de boezemvriend van de erwtensoep. Snert zonder knolselderij is geen snert. Vind ik. Als puree doet ‘ie het ook heel goed in huize Polak. In feite kun je met knolselderij alle kanten op. Bakken, grillen, koken, stoven, het is allemaal mogelijk. Er zijn chefs die hem garen in een zoutkorst, roken of ze maken er een schuim van. In salades, in ovenschotels, met knolselderij sla je eigenlijk nooit de plank mis.

Bij grote tuinders wordt knolselderij tegenwoordig steeds vaker zonder blad geteeld. Zo zonde. Het blad is dan misschien een bijproduct maar het is een waardevolle toevoeging in bijvoorbeeld soepgroenten. Jonge bladeren zijn het lekkerst, die zijn zacht en sappig. Hoe ouder het blad, hoe bitterder. Om deze reden gebeurt het weleens dat het blad eerder wordt geteeld dan de knol.

Knolselderij is supergezond vanwege een hoge concentraties vitamine K, vitamine C, folaat en kalium. Te weinig weerstand, of is je bloeddruk aan de hoge kant? Eet wat vaker knolselderij. Gebruik een dunschiller want de meeste voedingsstoffen zitten in de schil.

Voor kleine huishoudens is één knol meestal te veel. Voor hen heb ik een bewaartruc, afgekeken bij mijn ouders. Als je van een knolselderij verticaal wat punten afsnijdt, en je zet ‘m daarna in een pot grond dan groeit ‘ie door. Mits de wortels contact hebben met de aarde en je de pot of buiten zet of op een heel koele plek binnenshuis. Op deze manier heb je lang plezier van je knol. Dat snijden moet je alleen niet horizontaal doen want dan haal je het leven eruit. En schrik niet van de roestbruine plekken die ontstaan. Die verkleuring is het gevolg van oxidatie, het is geen bederf. Die plekjes zijn er in dunne plakjes af te snijden.

Dirk-Jan Polak