Gedroogde peulvruchten: driedubbele winstpakkers

Van
1 Minuten leestijd

Gedroogde peulvruchten: driedubbele winstpakkers

Ontkennen heeft geen zin. Ik houd van vlees. Van eerlijk vlees, dat wel. Van natuurlijk wild of vlees van runderen die zijn vertroeteld en zich vrij hebben mogen bewegen. Maar het mag soms best een onsje minder, dat geef ik grif toe.
Het kan ook ietsie minder want we hebben legio (gedroogde) peulvruchten in de winkel, per soort gesorteerd in jute zakken. Doordat het eiwit uit de peulvrucht een volwaardig eiwit is, gaat deze door voor een ideale vleesvervanger. Met 75 gram peulvruchten vervang je 100 gram vlees. Peulvruchten kosten slechts een fractie van vlees. Gedroogde peulvruchten zijn bovendien heel lang houdbaar mits je ze beschermt tegen hitte, overdadig licht en vocht. Waste is zowat onmogelijk. Reken maar uit wat je winst is.

Je eigen boontjes doppen gaat je, als je niet bent bemiddeld, met gedroogde peulvruchten een stuk gemakkelijker af dan met vlees of vis. Sterker, je hoeft niet eens te doppen. Dat is al voor je gedaan.

Dan heb ik het alleen nog maar over jouw portemonnee. Tel daar de voordelen voor jouw lijf en Moeder Aarde bij op, en je gaat je serieus afvragen waarom je niet vaker een stoof maakt met kikkererwten of een salade of maaltijdsoep met witte bonen. Ik ben geen dokter, en elk lichaam reageert anders, maar een korte check op internet leert hoe ontzettend lief de vezelrijke en caloriearme peulvruchten voor de (meeste) darmen zijn. En ja, het kan zijn dat je darmen zich even laten horen. Gênant? Je voeden met vlees van legkippen en runderen die onder erbarmelijke omstandigheden zijn vetgemest met een eenzijdig dieet, dat lijkt mij een grondigere reden om je voor te schamen.
Met uitzondering van de linzen komen onze peulvruchten uit Nederland. De kapucijners en bruine bonen uit Zeeland, de rest uit de Noordoostpolder. Zowel de rode als groene linzen zijn afkomstig uit Turkije. Daar zijn de juiste machines beschikbaar om de linzen te schonen na de oogst. Omdat gedroogde peulvruchten geen koeling nodig hebben, is het transport relatief duurzaam.
Niet onbelangrijk: gedroogde peulvruchten bevatten geen zout. Ze hebben daardoor een langere kooktijd nodig dan die uit pot of blik maar als ze van tevoren weekt dan heb je die tijd snel ingehaald.

Need I say more?

Tot gauw bij Polak’s Tuinderij

Dirk-Jan Polak

Author